Doelgroep

Doelgroep

Alle kinderen zijn gelijkwaardig en verdienen een volwaardige plaats in onze samenleving. Helaas krijgen niet alle kinderen die volwaardige plaats. Een groot aantal kinderen in Nederland leeft door verschillende oorzaken in ongunstige omstandigheden en heeft minder kans op een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling.

Door deze bedreiging in hun welzijn (en ontwikkeling) is het gedrag van deze kinderen vaak niet leeftijdsadequaat. Zij vinden minder makkelijk aansluiting bij leeftijdsgenoten en komen dan in een sociaal isolement, met alle persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van dien.

Het gaat om kinderen:

  • uit de residentiële en gezinsvervangende jeugdhulp;
  • die op of onder de armoedegrens leven;
  • met ontwikkelingsstoornissen;
  • met achterstanden of een licht verstandelijke beperking en/of
  • met een gehandicapte, ernstig zieke of verslaafde - ouder, broer en/of zus.

Bij veel kinderen is er sprake van sociale uitsluiting, dat wil zeggen:

  • een tekort aan sociale contacten;
  • weinig tot geen deelname aan sportverenigingen en andere clubactiviteiten;
  • genegeerd en/of afgewezen worden door leeftijdsgenoten en/of
  • geen toegang tot passend onderwijs en/of goede huisvesting.

Als Eigenwijs niet de passende begeleiding kan bieden

Het kan voorkomen dat een jeugdige niet volledig op zijn/ haar plek is. Hier zijn allerlei redenen voor te bedenken. In eerste instantie gaan we altijd op zoek naar een passende oplossing. In situaties waarin dat niet lukt, is afstemming met de gemeente nodig.

De juiste randvoorwaarden

Groepsgroottes

Per begeleider geldt een maximum van 10 kinderen, met een maximum van 20 kinderen op een middag. In de praktijk zal een derde persoon op de achtergrond aanwezig zijn voor de facilitaire ondersteuning. Dat betekent dat op 10 kinderen twee begeleiders zullen staan en op 20 kinderen drie begeleiders. Vanwege de aard van de doelgroep is de verwachting dat de groepssamenstelling vaak minder groot is dan gedacht.

Geschikte accommodatie

Eigenwijs verzorgt de activiteiten vanuit de scouting accommodatie bij de Waterput. Dit is een natuurrijk gebied, met water en bos tot de beschikking. Ook is de accommodatie zeer geschikt, met groepsruimtes, kleine ruimtes en genoeg bewegingsvrijheid. De accommodatie is duidelijk genoeg begrensd, ten behoeve van de veiligheid.

Overig

Vanzelfsprekend zijn zaken als een goed functionerend team, voldoende budget en geschikt materiaal ook van belang.